marți, 11 decembrie 2018

Top III - 2018

Pentru că anul acesta nu am reușit să fac o departajare a primelor 3 plante speciale ce mi-au apărut în cale, s-au clasat toate pe locul I.








duminică, 25 noiembrie 2018

Drumeție Domnița - Hadâmbu, Iași

         Un traseu mai puțin cunoscut de drumeți și foarte popular în rândul bicicliștilor ieșeni este drumul ce face legătura între Schitul Hadâmbu și Domnița, adică joncțiunea între drumurile Iași – Hadâmbu și Iași – Tibănești. Traseul urmează fidel cumpăna de ape, trecând prin satul Urșița , ceea ce oferă largi priveliști în special spre sud dar și spre nord (se poate vedea orașul Iași). Poate fi parcurs în aproximativ 3 ore, la pas, dintr-o parte în alta sau până la jumătate (dus-întors) pentru a nu depinde de mijloacele de transport publice. Parcursesem acest traseu cu bicicleta în urmă cu mai mulți ani iar anul acesta am reușit să-l parcurg pe jos. Merită luat în considerare ca alternativă pentru o drumeție.










luni, 24 septembrie 2018

Semeringul Bănățean

   Vara aceasta ne-am grăbit și noi să prindem încă în circulație unicul tren care mai merge pe cea mai veche cale ferată montană din România între Oravița și Anina (construită între anii 1855–1863) denumită și Semeringul Bănățean. Traseul este spectaculos prin prezența viaductelor, tunelurilor și culoarelor săpate în stancă prin care trece trenul. Momentul ideal pentru a parcurge acest traseu ar fi toamna, când peisajul capătă culoare, iar viaductele ar trebui văzute mergând la pas pentru a ne oferi adevărata lor frumusețe. An de an se propune închiderea circulației acestui tren căutat în principal de către turiști, și aceștia foarte puțini, iarna deloc, iar pentru localnici nu prezintă nici un interes. Conductorul este nostalgic, poarta cu el un album foto vechi și povestește istoria trenului celor mai puțin de 10 turiști care ne-am adunat în ultimul vagon. Speră la un viitor mai bun.